Riskli Yapı Tespiti

6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunda riskli bina için ‘ekonomik ömrünü tamamlamış’ tanımı bulunuyor. Binaların bodrum katında rutubet varsa, kolon ve kirişlerdeki demirlerde pas varsa ya da binanın herhangi bir katındaki taşıyıcı sisteminde yani betonarme kolon ve kiriş perdelerinde ciddi çatlaklar görülüyorsa bina riskli olabilir.

Riskli yapı tescili için binada oturan bir kişinin başvuru yapması yeterlidir. Tarafımıza başvurunuz ile Uzmanlarımız binanızda tüm teknik incelemeleri yaparak Binanız için Riskli Yapı Tespit Raporunu hazırlayıp yapılan tüm çalışmalar ve Rapor Sonucu hakkında size detaylı bilgi vermektedir.

Tespit Rapor sonucuna göre binanız riskli ise Depreme karşı Binanızın Güçlendirilebilir veya Kentsel Dönüşüm kapsamında binanız yeniden inşa edilebilir. Tüm bu hizmetler talep etmeniz halinde tarafımızca yapılır.

Detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.

Bina Ortak Karar Protokolü Nedir?

Ortak karar protokolü aslında, arsa sahiplerinin bir araya gelerek 2/3 arsa payı oranıyla binalarının hangi yol ve yöntemlerin kullanılarak dönüştürüleceğinin belirlendiği bir toplantıdır.

6306 sayılı yasanın 6/1 maddesi ve Uygulama Yönetmeliği’ nin 15/2 maddelerinde bina yıkıldıktan sonra bu toplantının yapılacağı öngörülmüşse de, böyle bir mecburiyet olmadığından, uygulamada pek çok toplantı bina yıkılmadan önce de yapılabilir. Protokole dayanak olan bu toplantının; riskli yapı kararının kesinleşmesi ve SPK lisanslı değerleme şirketince, değerleme raporunun tanzim etmesinden sonra ve binanın yıkılmasını takip eden 30 günden önce yapılmış olmalıdır. Şayet toplantı erken yapılırsa geçersizdir.

Bina yıkıldıktan sonra 30. günün sonrasına bırakılırsa da parselin acele kamulaştırmayla kamulaştırılması gündeme gelebilir.

Bina Deprem Risk Raporunun Bakanlıkça onayı ile binanız Kentsel Dönüşüm kapsamına girmiş; kanunen 60 gün içerisinde Hak Sahipleri binadaki hisse oranlarına göre 2/3 Çoğunlukla Bina Ortak Karar Protokollerini hazırlatıp ilgili İdareye sunmaları gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm kapsamına girmiş veya girmesi planlanan binanız için Deprem Risk Raporunun alınması, bina ortak karar protokolünün alınması gibi tüm konularda danışmanlık için bize ulaşabilirsiniz.